Żywność modyfikowana genetycznie. GMO w polskich produktach

on
5 (100%) 2 votes

Codziennie na nasze stoły trafiają przeróżne artykuły spożywcze. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co spożywamy. Chcemy, aby nasze dzieci jadły zdrowe, naturalne posiłki, które zapewnią im stabilny rozwój. Bez GMO.

Co to jest GMO?

Młody organizm jest szczególnie wrażliwy i potrzebuje naprawdę zbilansowanej diety opartej na produktach najwyższej jakości. Musimy zatem mieć pewność, że produkty, które kupujemy są zdrowe i dostarczają niezbędnych dla rozwoju składników. Prawne wymogi wymusiły na producentach żywności odpowiednie oznakowanie opakowań, lecz wielu z nich używa oznaczeń, które statystycznemu Kowalskiemu nie mówią wiele. Na wielu produktach można znaleźć oznaczeni GMO. Jest to skrót od Genetic Modified Organisms, czyli organizm zmodyfikowany genetycznie. I nie chodzi tu o naturalną mutację występującą w przyrodzie, ale o celowo zmieniony kod genetyczny.

Jaki jest cel modyfikacji genetycznych?

Żywność modyfikowana genetycznie, jak informują nas ośrodki badawcze zajmujące się genetyką, to zbawienie ludzkości. Nieograniczone źródło pożywienia i sposób na walkę z głodem w rejonach trzeciego świata. Czy tak jest w rzeczywistości? Niestety, jak zawsze chodzi o pieniądze. I to bardzo duże pieniądze. Koncerny produkujące zmodyfikowaną żywność stosują prosty wybieg – ich zmodyfikowany produkt, czy to będzie zmodyfikowana soja, czy też kukurydza są odporne jedynie na pestycydy produkowane przez tą samą firmę. Znaczy to tyle, że wprowadzone produkty GMO nie muszą generować zysków. Mogą być tanie. Zysk przynosi sprzedaż pestycydów dedykowanych tymże produktom.

GMO, żywność modyfikowana genetycznie

Skutki zdrowotne

W dotychczasowych badaniach nie stwierdzono jednoznacznie negatywnego wpływu produktów GMO na ludzki organizm. Pytanie tylko, na ile wiarygodne były to badania. Jasne jest jednakże, że chodzi tu o naprawdę duże pieniądze. W naturze też występują mutacje genetyczne, ale zachodzą one naturalnie, bez ingerencji z zewnątrz. Kod genetyczny jest już w dużej mierze zdekodowany, ale poznać nie zawsze znaczy zrozumieć i nikt nie jest w stanie przewidzieć długofalowych skutków globalnego stosowania modyfikacji na poziomie genomu organizmów, które wprowadzane są do środowiska naturalnego.

Jak się chronić?

Kupując żywność najlepiej wybierać tą, która jest jak najbardziej naturalna. Zwracajmy uwagę na oznaczenia na opakowaniach, a w razie wątpliwości sięgajmy do wiarygodnych źródeł, lub zrezygnujmy z takiego zakupu na rzecz produktu zdrowego i naturalnego, co do którego mamy pewność, że nie jest szkodliwy. Nawet jeśli GMO ładniej wygląda, jest smaczniejsze, większe, i bardziej soczyste, to miejmy świadomość, że jego kod genetyczny został zmieniony przez człowieka w jednym celu – aby zmaksymalizować zyski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *