Blender nie tylko do koktajli

5 (100%) 1 vote

Blender to jedno z moich ulubionych urządzeń kuchennych. Mnogość jego zastosowań oraz cuda, które możemy przy jego użyciu przygotować, przerasta najskrytsze ludzkie wyobrażenia! Niestety, wielu szczęśliwych posiadaczy tego cudownego urządzenia wciąż uważa, że służy ono jedynie do przyrządzania koktajli, pozwolę sobie zatem wyprowadzić ich z błędu!

Oczywiście – blender do koktajli – jak najbardziej! Przy jego pomocy praktycznie bez wysiłku przygotujemy piankowe, puchate cuda, dlatego pierwszy przepis będzie dotyczył mojego ulubionego owocowego koktajlu, tego najprostszego, z truskawek. Ale do jego przygotowania nie będziemy używali jogurtu ani mleka, tylko śmietany kremówki! Dobrze schłodzona, mocno ubita śmietanka zmiksowana z truskawkami (albo malinami, jagodami, wiśniami – po co się ograniczać? ;)), nada naszemu koktajlowi niepowtarzalny smak i bogatą konsystencję. A dodatkowe kalorie? Wybiegaj je albo wyjeździj na rowerze! Poza tym zawsze możesz zrezygnować z cukru, ewentualnie dodać zamiast niego o wiele bardziej wartościowy miód. I pamiętaj – wbrew temu, co głoszą pisma kobiece, pełnotłuste, nabiałowe produkty są o wiele zdrowsze, niż te odtłuszczone!

Drugi przepis to fantastyczne placuszki z bananem. A właściwie z banana. Do banana dodajemy właściwie jedynie jajko, ewentualnie dwa jajka do dwóch bananów. Możemy również dodać odrobinę kurkumy do smaku albo inną ulubioną przyprawę. Banany blendujemy z jajkiem na gładką masę, a następnie smażymy – najlepiej na maśle klarowanym albo oleju kokosowym. Jest to śniadanie błyskawiczne oraz świetny posiłek przedtreningowy! Placuszki możemy podawać z ulubionym dżemem lub owocami.

Wolicie coś konkretniejszego? Proponuję zupę! – konkretniej zupę krem z brokułu i kalafiora. Oba te warzywa są bardzo zdrowe, niskokaloryczne, a przy tym śmiesznie tanie. Do zrobienia zupy będzie nam potrzebny jeden cały brokuł oraz kalafior, 750 ml bulionu (można przygotować go z kostki rosołowej), por (opcjonalnie), cebula, przyprawy – sól, pieprz, czosnek, curry oraz oliwa z oliwek do smażenia i ser feta jako „wkładka”.

Cebulę i por podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy czosnek, całość zalewamy bulionem. Później do wrzącego bulionu dodajemy kalafior i brokuł, i gotujemy je do całkowitej miękkości. Zupę odstawiamy na chwilę do przestygnięcia (jakieś 15 minut), a później wrzucamy do niej ser feta, przyprawy i całość wlewamy do blendera. Na koniec podajemy z łyżką jogurtu i kilkoma kostkami sera feta.

I to tyle na dzisiaj, jak Wam się podobają proste przepisy z użyciem blendera? Jeśli lubi potrawy przyrządzane z użyciem blendera, to warto skorzystać z cateringu lightbox.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *