Mleko kokosowe z blendera

5 (100%) 1 vote

Ponieważ interesuję się od jakiegoś czasu zdrowym odżywianie (raczej w teorii, bo wszelkie zmiany na talerzu ograniczyłam do zjedzenia owsianki raz na jakiś czas i utwierdzenia się w przekonaniu, że tłuszcze zwierzęce są zdrowe :>), nie mogła ominąć mnie burza dotycząca glutenu.

Po wnikliwej lekturze odkryłam, że wszystkie choroby cywilizacyjne zostały wywołane przez ten konkretny składnik, który znajduje się w większości zbóż oraz zanieczyszcza 99% linii produkcyjnych kasz. Już prawie miałam z rozpaczą zrezygnować z pysznego białego chlebka, na szczęście później znalazłam jeszcze jedną, ważną informację – jeżeli nie mamy żadnej alergii pokarmowej czy nietolerancji na ten konkretny składnik, to gluten możemy spokojnie jeść. Odetchnęłam z ulgą, ale czas spędzony w Internecie wcale nie był zmarnowany, bo wtedy właśnie odkryłam, że przy pomocy blendera mogę sobie samodzielnie przygotować produkt hiper wegański i ultra zdrowy – a dokładniej mleko kokosowe! A jak mleko kokosowe ma się do żywności bezglutenowej? Ta zagadka wyjaśni się pod koniec wpisu!

Mleko kokosowe w sklepie osiąga na ogół jakieś zawrotne kwoty. Dodatkowo to, co producenci serwują nam zapuszkowane, bardzo często z mlekiem ma wspólny tylko kolor. Na szczęście ten pyszny dodatek do kaw i drinków (caipifruta! <3), możemy bez większego problemu przygotować samodzielnie. Potrzebne będą nam do tego wiórki kokosowe, wrzątek oraz blender. Tego miksowania wiórków trochę będzie, więc optymalnym rozwiązaniem jest blender kielichowy, ale zwykłym też damy radę.

Do blendera wrzucamy dwie szklanki wiórków i miksujemy do momentu uzyskania masła kokosowego (w międzyczasie pamiętajmy o tym, żeby dać maszynie odpocząć). Do masełka wlewamy szklankę wrzątku i ponownie miksujemy – przynajmniej trzy minuty. Nasze wiórki powinny zmienić się w biały płyn – ten płyn przelewamy przez gazę, a wiórki wrzucamy z powrotem do miksera, znowu zalewamy szklanką wrzątku i miksujemy jeszcze raz. Następnie powtarzamy zabawę z odcedzaniem. Odtłuszczonych wytłoczek nie wyrzucamy (!!!), tylko wykładamy na brytfankę i suszymy – później przerobimy je na mąkę kokosową, która na allegro kosztuje 13 zł za kilogram.

To białe coś, co odcedzaliśmy, jest właśnie naszym mlekiem. Przelewamy je do słoiczka i chowamy do lodówki. Przy odrobinie szczęścia wytrąci się nam na nim śmietanka kokosowa (która jest pyszna!). Mleko jest bardzo sycące i ma szereg właściwości prozdrowotnych, ale przede wszystkim jest bardzo smaczne i może stanowić doskonały dodatek do codziennej filiżanki kawy. Smacznego!

Podobne przepisy znajdziesz w diecie pudełkowej firmy LightBox https://www.lightbox.pl/krakow

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *